otohaber_logo
Sektörel
Toyota elektrikli otomobil planlarını açıkladı
Toyota, “Otomobillerin Geleceğini Değiştirelim” temalı çalıştayda 2030 yılına kadar elektrikli otomobillerle ilgili izleyeceği batarya yol haritasını açıkladı.
Toyota elektrikli otomobil planlarını açıkladı

Toyota’nın planlamasına göre yeni nesil tam elektrikli araç ilk olarak 2026’da satışa sunulacak. Bununla birlikte 2030 yılında satılacak 3,5 milyon Toyota’nın 1,7 milyonunun bu yeni nesil elektrikli modellerden oluşması planlanıyor.


Farklı bataryalar geliştiriliyor

Toyota, tam elektrikli araçlar için likit ve katı elektrolit teknolojilerinde dört farklı batarya üzerinde çalışıyor. 2026 yılında yeni nesil elektrikli araçlarda kullanılması planlanan performans lityum iyon bataryalar, mevcut bZ4X modelindekilere göre yüzde 20 daha düşük maliyetle üretilebilecek. Bununla birlikte hızlı şarj süresi 20 dakika veya daha kısa olacak. Bu bataryalar 800 kilometreden daha fazla menzil sunacak. Elektrikli araçların daha ulaşılabilir olarak yaygınlaşmasını hedefleyen lityum demir fosfat bataryalar, mevcut bZ4X modelindeki bataryalara göre yüzde 40 daha az maliyete ve yüzde 20 daha fazla menzile sahip olacak. 30 dakikadan daha kısa sürede şarj edilebilecek bataryaların, 2026 ile 2027 yıllarında üretilmesi planlanıyor.


Yüksek performanslı bataryalar geliştiriyor

Toyota ayrıca Bipolar mimariyi lityum-iyon batarya kimyasıyla bir araya getirerek yüksek performanslı bataryalar da geliştiriyor. Yeni nesil elektrikli otomobillerin daha aerodinamik ve hafif olması sayesinde 1.000 kilometreden daha fazla menzil sunması planlanıyor. Performans bataryalarına göre yüzde 10 daha düşük maliyete sahip olacak yüksek performanslı bataryaları, 20 dakikadan daha kısa sürede şarj olabilecek ve 2027 ile 2028 yıllarında kullanılmaya başlanacak.


Katı hal bataryaları üzerinde çalışıyor

Elektrikli araçlarda büyük bir potansiyeli olduğu düşünülen katı-hal bataryalar için de çalışmalar yapan Toyota, hızlı şarja uygun, uzun ömürlü ve daha kompakt ürünler geliştiriyor. 2027 ile 2028 yıllarında ticari olarak kullanıma hazır olması planlanan katı hal bataryaları, ilk gelişim fazında 1.000 kilometreden fazla; ikinci gelişim fazında 1.200 kilometreden daha fazla menzil sunacak. Şarj süresinin de 10 dakikadan daha az olması planlanıyor.


Elektrikli otomobillerin ulaşılabilir olması gerekiyor

Toyota, bu çözümlerde araçların satın alınabilir (ulaşılabilir) olması için de çalışmalarını sürdürüyor. 

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.