otohaber_logo
Haberler
Dacia Duster’a ne renk antifriz eklememi önerirsiniz?
Onno Usta, sorularınızı yanıtlamaya devam ediyor.
Dacia Duster’a ne renk antifriz eklememi önerirsiniz?

Sahibi olduğum 2011 model Dacia Duster 1.5 dCi'nin antifrizini değiştirmek istiyorum. Yaşadığım yerde çok sert geçen kış mevsimini de dikkate aldığımızda acaba antifrizin rengi önemli mi? Antifrizlerin farklı renklerde olmasının bir sebebi var mı?

İlkay İlk

Sayın İlkay İlk,

Motorun soğutma sisteminde bulunan suyun sıfır derece ve altında donmasını önleyen antifrizin, korozyon önleme gibi önemli görevleri de vardır. Etilen glikol bazlı veya propan glikolden oluşan antifrizin özelliklerine göre çeşitleri de var. Mavi veya sarı antifrizin yaklaşık 2 yıl kullanım süresi vardır. Yeni nesil organik asit teknolojili antifrizler kırmızı veya pembedir. Değişim süresi ise yaklaşık 5 yıl ya da 160.000 km'dir. Antifrizin değişim süresinde dikkat edilmesi gereken nokta renktir. Kırmızı renkli antifriz silikat içermediği için, alüminyum korozyonunu önler ve su pompasının da ömrünü uzatır. Korozyonu önleme açısından da tercih edilmelidir. Ayrıca aracın kullanıcı el kitabında hangi özelliklerde antifriz kullanılması gerektiği de belirtilir. Bu konuda yetkili servisten de bilgi alabilirsiniz. Çünkü tavsiye edilen antifrizin farklı özelliklerde kullanılması su pompası suyolları hatta ısı müşirlerine de etkili olup istenmeyen korozyon ve sorunlar yaratabilir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de yeşil, sarı ve kırmızı antifriz birbirine karıştırılmamalı. Aksi halde başta silindir kapak contası olmak üzere motorda hasar oluşabilir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.