otohaber_logo
Haberler
İkinci el karnesi: BMW X5
BMW’nin ürettiği ilk arazi aracı olan X5, aslında caddeler için yerden yüksek tasarımlı ve geniş iç hacim sunan bir spor otomobil gibi düşünülebilir. Dinamik ve rakiplerine göre oldukça sert kalan sürüş karakteri de bunun en önemli kanıtı.
İkinci el karnesi: BMW X5


İlk olarak 1999 yılında Detroit Otomobil Fuarı'nda tanıtılan X5, Amerika'da üretilip tüm dünyaya ihraç ediliyor. BMW X5'in üretilmesi tema olarak SUV trendinin yükselmeye başladığı zamanlara denk geliyor. Mercedes-Benz ML Serisi'nden sonra, diğer bir Alman markası BMW de caddelere adapte edilmiş arazi aracı X5 ile otomobil dünyasına giriş yaptı. SAV (Spor Aktivite Aracı) sınıfının yaratıcısı olan X5, 2006'da baştan aşağı yenilenen ikinci nesli segmentine getirdiği yeniliklerle selefinin başarısını yeni bir boyuta taşıdı. X5'in en önemli özellikleri, kullanımdaki kolaylığı ve atak sürüş karakteri. Süspansiyon sistemi sert olduğundan konforlu bir araç arayanlar daha iyi alternatifl ere yönelebilirler. X5, zorlu arazi koşullarından çok, asfaltta kullanım için tasarlanmış. Ancak yine de dünyanın en hızlı tepki veren elektronik 4 tekerlekten çekiş sistemi olarak tanımlanan xDrive'a sahip olan X5 ile hafi f arazi koşullarında uygun lastikler ile kolaylıkla ilerleyebilirsiniz. X5'in BMW'ye yakışır başarılı yol tutuşunun yanı sıra, motor sesi de dizel araçlardan beklenmeyecek kadar etkileyici. Sadece rolantide çok az sarsıntı yapan motor, gaz bastığınızda, dizel bir araçtan beklenmeyen tatlı, sportif bir ses çıkartıyor. 6 kademeli otomatik şanzıman, son derece sarsıntısız çalışıyor. İki ayarı bulunan şanzıman, spor moduna alındığında vitesleri daha geç atıyor ve aracın hızı düştüğünde, motor devrini güç bandının yüksek olduğu yerlerde (2000 d/d civarında) tutuyor. Akıllı sistem, ayağınızı gaza bir kere aniden basıp çektiğinizde, bir alt vitese geçip, sizin bir dahaki ani gaza basma ihtimalinize karşı, standart şanzımanlara göre, daha uzun süre hazır bekliyor. Kabini son derece ferah, koltukları son derece rahat olan X5'in arka diz mesafesi, lüks sedanları bile geride bırakıyor. Malzeme kalitesi yüksek seviyede. Aracın kokpiti sade ve zarif bir tasarıma sahip. İkinci jenerasyonda opsiyonel olarak sunulan üçüncü koltuk sırası sayesinde 7 kişiye kadar oturma alanı da sunulabiliyor. X5'in kumanda merkezi olan iDrive ilk başta karmaşık gelse de, biraz pratik yaptığınızda kullanımı kolay bir hal alıyor. Sistemi sağ elinizin altındaki dairesel buton ile kontrol edebiliyorsunuz. Etkileyici olan yanlarından biri, elinizin altındaki düğmenin, o anda işlem yaptığınız ekrandaki sekmeler ile paralel sayıda dönebilmesi. Yani 3 seçenek olan bir menüde, düğmeyi en fazla 3 kere, 7 seçenek olan bir menüde de, en fazla 7 kere çevirebiliyorsunuz. Böylece sistemi kullanmak bir bakıma kolaylaşıyor.


Artılar

* Modern motorlar
* Atak sürüş özellikleri
* Net direksiyon
* Yüksek güvenlik
* Kısa fren mesafesi
* Çok iyi işçilik

Eksiler

* Sert süspansiyonlar
* Sınırlı arazi kabiliyeti
* Yüksek bagaj eşiği
* Tüketimi yüksek V8 motorlar
* Yüksek bakım maliyetleri


Tipik sorunlar

* Rot kollarında arıza
* Fren deformasyonu
* Elektrik arızası


Tavsiye edilen motor seçenekleri

3.0 lt, turbo dizel V6, 218 HP 2003'teki makyaj sonrasında güçlenen motorun verimi arttı. Ortalama yakıt tüketimi 9.2 lt/100 km.
3.0 lt, çift turbo dizel V6, 286 HP İkinci neslin yıldız motoru X6'da da kullanılıyor. Ortalama yakıt tüketimi 8.2 lt/100 km.
4.4 lt, benzinli V8, 286 HP LPG uygulamasına gidilen bu motor oldukça güçlü. Ortalama yakıt tüketimi 13.9 lt/100 km.

Model tarihçesi

1999
Detroit Otomobil Fuarı'nda benzinli motorlarla tanıtıldı.
2000
Türkiye'de satışı başladı.
2001
184 HP'lik 3.0d üretime dahil oldu.

2002
374 HP'lik 4.6is, serinin en güçlüsü oldu.
2003
Makyajlanarak çekiş sistemi xDrive oldu. Motorlar güçlendirildi.
2006
İkinci neslin tanıtımı yapıldı.
2007
Mart ayında Türkiye'ye ithalatı başladı.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.