otohaber_logo
Haberler
Sahte muayenelere dikkat!
TÜVTURK, araç sahiplerini son dönemde artan sahte muayenelere karşı daha dikkatli davranmaları konusunda uyardı.
Sahte muayenelere dikkat!

Emniyet güçlerinin son dönemde artan sahte muayene tespitleri nedeniyle, araç sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini belirten TÜVTURK Genel Müdürü E. Naci Başerdem, "Kusurlu araçların trafikte seyrediyor olması, can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Araçların fenni muayenelerinin yapılması, yasal bir zorunluluk olmaktan öte sosyal sorumluluğumuzdur. Yasal zorunlulugu sahte muayene belgesi düzenlemek suretiyle yerine getirimemek hukuki ve cezai yaptırımlar doğurur" dedi.

Gerek plakaya gerekse ruhsata yapıştırılan etiket ve hologramların takliti güçleştiren özel güvenlik tedbirleriyle donatıldığını belirten Başerdem, "Etiket ve hologramın dışında düzenlenen muayene raporu ve fatura muayenenin TÜVTURK tarafından gerçekleştirildiğini gösterir. Buna rağmen, ne yazık ki bu görsel malzemelerin kötü taklitleri ile karşılaşılmaktadır. Uzman gözü ile belgelerin taklit olduğu kolayca tespit edilebilmesine karşın araç sahipleri yanıltılabilmektedir" dedi.

Araç muayenesinin TÜVTURK tarafından yapılıp yapılmadığının TÜVTURK'den öğrenilebileceğini söyleyen Başerdem, Araç sahiplerinin, www.tuvturk.com.tr adresindeki internet sitesini ziyaret ederek plakaları ile muayene sorgulaması yapabileceklerini veya 0212 444 80 08 numaralı çağrı merkezinden bilgi alabileceklerini belirtti.

Elektronik kayıtlar esastır


Muayene raporlarının elektronik ortamda gerçek ve eş zamanlı olarak, TÜVTURK Genel Müdürlüğü ile T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü bilgisayarlarına aktarıldığını belirten Naci Başerdem, sahte muayene raporlarının elektronik kaydı söz konusu olmadığından çok basit bir sorgulama ile muayenenin sahte olduğunun anlaşılabileceğini söyledi. Başerdem, "Elektronik ortamda kayıt altında tutulan muayene raporları, T.C. Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü aracılığı ile T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile paylaşılmaktadır. Bu nedenle T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü elektronik kayıtlara gerçek ve eş zamanlı olarak ulaşabilmekte ve muayene raporlarını etiket ve hologram gibi görsel malzemeler dışında elektronik kayıtlardan da denetleyebilmektedir " dedi.

Sahte muayenene hukuki ve cezai yaptırımları da beraberinde getiriyor


Yasal bir zorunluluk olan araç muayenesinin sahte belgeler ile yapılmış olmasının, hukuki ve cezai yaptırımları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Başerdem, bu konuda Türk Ceza Kanunun ilgili maddelerinin son derece açık olduğunu ifade etti. "Türk Ceza Kanunu'nun 204 no.lu Resmi Belgede Sahtecilik maddesine göre bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılıyor. Ayrıca yine Türk Ceza Kanunu'nun 278 no.lu Suçu Bildirmeme maddesine göre işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor." dedi.

Aracın muayenesinin istasyona gelmeden yapılması mümkün değil


Türkiye'de araç muayenesinin sadece T.C. Ulaştırma Bakanlığı denetiminde, TÜVTURK'e ait sabit ve mobil istasyonlarda yapıldığına dikkat çeken Naci Başerdem, "Muayeneler 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi gereğince yapılıyor. Herhangi bir aracın istasyonlarımıza gelmeden muayenesinin yapılması mümkün değildir. Araç sahiplerinin sahte muayene mağduru olmamaları için, TÜVTURK istasyonlarına gitmeksizin muayene işlemi yapılabileceğini iddia eden kimselere itibar etmemelerini önemle hatırlatmak isteriz." şeklinde bilgi verdi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.