otohaber_logo
Sektörel
Michelin Rehberi'ne Yeni Noktalar Katıldı
Dünyaca ünlenen ve restoran tavsiyesi noktasında referans sayılan Michelin Rehberi'ne İstanbul, İzmir, Bodrum'dan yeni restoranlar eklendi.
Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum 2024 seçkisine giriş yaptı

Dünyaca ünlü Michelin rehberine İstanbul, İzmir, Bodrum’da yeni restoranlar katıldı.

Michelin müfettişleri, 15’i İzmir’de ve 19’u Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoranı rehberin yeni seçkisine dahil etti. İzmir’den 3, Bodrum’dan 2 restoran birer Michelin Yıldızı alırken, Bodrum’dan 2, İzmir’de 6 olmak üzere toplamda 8 restoran Bib Gourmand ödülünü kazandı. İstanbul seçkisine yeni eklenen 25 restorandan ikisi birer Michelin Yıldızı alırken, 8 restoran Bib Gourmand ödülüne layık görüldü. Böylece İstanbul’da listelenen restoran sayısı 77’ye yükseldi. Ödül töreninde Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec, bir konuşma yaptı.

Gwendal Poullennec Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü

“Müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul mutfak seçkisinin cazibesine kapıldı. Karma kültüre sahip bir dünya şehri olan İstanbul, klasik Türk meyhanelerinden, son moda veya uluslararası restoranlara, aynı zamanda tam anlamıyla bir mutfak deneyimi sunan rahat restoranlara kadar oldukça zengin bir gastronomik panoramaya sahip. İkinci seçkiye bu yıl eklenen 2 yeni Michelin Yıldızı da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanına yayılmış 24 yeni restoranın yer aldığı 2024 Seçkisi, aynı zamanda gelenekleriyle de gurur duyan cesur şefler neslinin yönlendirdiği gastronomi standartlarındaki yükselişi de gözler önüne seriyor. Ayrıca İzmir ve Bodrum ile ilgili olarak, “Michelin Rehberi ailesine kayda değer derecede etkili bir şekilde giriş yapan İzmir ve Bodrum'da ekiplerimiz, bu iki bölgeyi birbirinden ayıran farklılıklardan özellikle çok etkilendi. Yerel kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticilerle kurulan güçlü bağların, İzmir ve çevresinde seçkiye giren restoranların çoğunun paylaştığı ortak özellikler olduğunu söyleyebiliriz. Michelin Yeşil Yıldızı’nın bölgedeki üç restorana verilmesi, bu güçlü bağlılığı kanıtlıyor. Bodrum ise gastronomik açıdan bütünleyici bir konsept sunuyor: Sahilde lüks ve uluslararası mekanlar yer alırken, Bodrum'un merkezi özellikle pitoresk, erişmesi kolay, küçük ve bağımsız restoranlara ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.

İzmir'de üç restoran birer Michelin Yıldızı'na layık görüldü: 

OD Urla

Şef Osman Sezener yönetimindeki OD Urla üzüm bağları ve zeytinliklerle çevrili bir bölgede yer alıyor. Bu restoranda şef ve ekibi, yarısı doğrudan tesiste üretilen, geri kalanı ise restoranın yakınındaki üreticiler ve zanaatkarlar tarafından yetiştirilen yerel malzemeleri kullanıyor. Özellikle de restoranda açık odun ateşinde pişirilenler tabaklar sade, doğal, bazen rustik ama her zaman özenli bir şekilde hazırlanıyor.

Teruar Urla

Teruar Urla'da şef Osman Serdaroğlu ve ekibi, yerel ürünlerin zenginliğini öne çıkaran, İtalyan ve Akdeniz esintili tabaklar hazırlıyor. Kuzu saltimbocca'dan kızarmış kabaklara, taze keçi peynirinden kurutulmuş yoğurda kadar zengin lezzet seçenekleri sunuyor.

Ozan ve Seray Kumbasar

Vino Locale'de Ozan Kumbasar, mevsimlere uygun tasarlanan menüleri 6 haftada bir değiştireek konukları duygusal ve sofistike bir mutfağı keşfetmeye davet ediyor. Yemek salonunda Seray Kumbasar, gurmelere yöresel şaraplardan oluşan bir seçki sunarak rehberlik ediyor. Bunun yanında yemekten sonra yapılan içecek seçenekleriyle de dikkat çekiyor.

Bodrum’da ise 2 restoran birer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi: 

Şef Osman Sezener tarafından işletilen Kitchen, Türk mutfağını zenginleştiriyor. Burada bölgesel ve taze ürünler, kömürde pişirilen ve bahçeden toplanan bitkilerden yapılan salsa verde ile zenginleştirilen ızgara ahtapotta olduğu gibi, her zaman taze hazırlanan, lezzet açısından zengin ama aynı zamanda sade ve güçlü tada sahip tabakların merkezinde yer alıyor. 

Michelin’in tavsiye edilen oteller listesinde de yer alan ve otelle aynı adı taşıyan Maçakızı’nda Şef Aret Sahakyan’ın kendine has teknikleri, yerel mutfak geleneklerini birleştiriyor.

İstanbul’da yer alan 2 yeni restoran birer Michelin Yıldızı kazandı. Böylece İstanbul’da Michelin Yıldızlı restoran sayısı 6 oldu.

Arkestra

Uluslararası bir geçmişe sahip İstanbullu şef Cenk Debensason, Arkestra'da marine edilmiş ton balıklı sashimi ve suşi pirinçli dondurma ile pişmiş ördek göğsüne eşlik eden hafif şuruplu “apicius” sosundan oluşan yemekleriyle farklı tatları birleştiriyor.

Sankai by Nagaya

Japon omakase deneyimi sunan ve İstanbul’da bulunan Sankai by Nagaya, Bebek Otel’in üçüncü katında hizmet veriyor. 24 kişilik olan Sankai by Nagaya; Nisan ayında açılmasının ardından Michelin yıldızı kazandı. Michelin yıldızı, büyük şef Hiroko Shibata ve Executive Şef Yoshizumi Nagaya’ya takdim edildi. Japon misafirperverliğinin sergilendiği Sankai by Nagaya’da sanat eseri niteliğindeki tabaklarıyla geleneksel Edomae tarzı sushi ve Kaiseki mutfağını omakase tadım menülerinde bir araya getiriyor.

Michelin Yeşil Yıldız

İzmir’den OD Urla, Vino Locale ve Hiç Lokanta, İstanbul’dan ise Circle by Vertical Michelin Yeşil Yıldız ile ödüllendirilen restoranlar arasına girdi. Geçen yılın seçkisinde yer alan Neolokal Michelin Yeşil Yıldızı’nı korudu. Böylece Michelin Rehberi’nin 2024 seçkisinde Michelin Yeşil Yıldız ile ödüllendirilen restoran sayısı 5’e yükseldi.

Seçkiye 16 yeni Bib Gourmand restoran eklendi

İzmir'de Adil Müftüoğlu, Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi ve Tavacı Recep Usta, Hiç Lokanta, LA Mahzen eklendi.

İstanbul’da Aida - vino e cucina, Fauna, Inari Omakase, Red Balon, Circle by Vertical, Efendy, Tavacı Recep Usta Bostancı ve Foxy Nişantaşı Bib Gourmand kategorisindeki restoranlar arasında yerini aldı.

Bu kategoriye yeni eklenenlerin yanı sıra, daha önce Michelin Rehberi 2023 seçkisinde Bib Gourmand kategorisinde yer alan İstanbul’daki 10 restoran, rütbesini korumaya devam ediyor. Bu sayede Bib Gourmand kategorisindeki 18 restoran yer alıyor.

Tavsiye Edilen Restoranlar

Michelin Yıldızı veya Bib Gourmand ile ödüllendirilen restoranların yanı sıra müfettişler mutfaklarının kalitesiyle öne çıkan ve 6’sı İzmir, 15’i Bodrum ve 15’i İstanbul’da yer alan 36 yeni restoranı da tavsiye edilenler listesine ekledi.

Bu restoranlar arasında İstanbul'da Lokanta Göktürk, Eleos Yeşilköy, Akira Back, Bodrum’da Bağarası, Isola Manzara, Zuma Bodrum, Bodrum’lu Sait yer alıyor. İzmir’de Kasap Fuat, Ristorante Pizzeria Venedik Sota Alacatı bulunuyor.

Michelin’den Üç Özel Ödül

Michelin müfettişleri, unutulmaz yemek deneyimlerine katkıda bulunan 3 yetenekli profesyoneli onurlandırmaya karar verdi. 

Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum 2024 seçkisi ile birlikte ilk kez açıklanan Michelin Sommelier Ödülü, İzmir’deki Michelin Yeşil Yıldızlı Seray Kumbasar ve İzmir’deki bir Michelin Yıldızlı restoranlardan biri olan Vino Locale’in oldu.

Mastercard tarafından desteklenen Michelin Servis Ödülü, konukseverlik anlayışlarından dolayı İsmail Kahveci ve İstanbul’daki Tuğra Restoran’ın servis ekibinin oldu.

Son olarak, gelecek vaat eden genç yetenekleri onurlandıran Michelin Genç Şef Ödülü, seçkiye Bib Gourmand kategorisinden dahil olan The Red Balon'dan Ulaş Durmaz'a verildi.

Michelin Rehberi İstanbul, İzmir, Bodrum seçkisinde özetle:

- 77’si İstanbul, 15’i İzmir ve 19’u Bodrum’da olmak üzere toplamda 111 restoran, tavsiye listesinde yer aldı.

- 1 adet İki Michelin Yıldızlı restoran (İstanbul)

- 11 adet Bir Michelin Yıldızlı restoran (6’sı İstanbul’da, 3’ü İzmir’de, 2’si Bodrum’da)

- 26 Bib Gourmand restoran (18’i İstanbul’da, 6’sı İzmir’de, 2’si Bodrum’da)

- 5 adet Michelin Yeşil Yıldızlı restoran (2’si İstanbul’da, 3’ü İzmir’de) yer aldı.


Michelin Rehberi internet sitesini ziyaret edebilir veya iOS ve Android üzerinden Michelin Rehberi’nin uygulamasını ücretsiz olarak indirebilirsiniz.


1 / 4

Michelin Yıldızı'nda 1 Yıldız Kazanan Restoran şefleri ve yöneticileri

Michelin Yıldızı'nda 1 Yıldız Kazanan Restoran şefleri ve yöneticileri

2 / 4

Bib Gourmand ödülünü kazanan restoranların şefleri

Bib Gourmand ödülünü kazanan restoranların şefleri

3 / 4

Otohaber_Sankai_Menu__3_

Otohaber_Sankai_Menu__3_

4 / 4

Yeşil Yıldız Kazanan restoranların Şefleri

Yeşil Yıldız Kazanan restoranların Şefleri

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.