otohaber_logo
Haberler
Nissan'ın 2013 Yılı Değerlendirmesi
Nissan Pazarlama Müdürü Mehmet Akın geride bıraktığımız yılı otohaber.com.tr için değerlendirdi.
Nissan'ın 2013 Yılı Değerlendirmesi

Yeni yılla birlikte MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve ÖTV'de (Özel Tüketim Vergisi) yaşanan artışlar otomotiv pazarı için 2014 yılının çetin geçeceğini gösteriyor. Özellikle Qashqai modeli ile başarılı satış rakamları yakalayan Nissan'ın Pazarlama Müdürü Mehmet Akın bizler için hem geçmiş yılı hem de 2014 yılını değerlendirdi.

"Türkiye Otomotiv Pazarı 2013 yılını ilginç gelişmelerle geride bırakıyor. Model yılı değişiminin yılsonuna alınması ve üretim tarihine göre tanımlanması pazarın özellikle ilk aylarda yukarı doğru seyretmesine neden oldu. Yılın ilk dokuz ayında 2012'ye göre daha yukarıda gerçekleşen pazar, Eylül ve Ekim aylarında ise geçtiğimiz yılın altında kaldı. Kasım sonu itibari ile 2012'nin %9 üzerinde gerçekleşen pazarın, 2013'ü 2012'nin %8 üzerinde kapatmasını bekliyoruz.

Otomotiv sektörünün en önemli dinamikleri olan kur ve faizlerdeki değişim özellikle yılın son çeyreğinde sektörü olumsuz yönde etkiledi. Özellikle Eylül (-%2) ve Ekim (-%3) aylarında satışlar geçtiğimiz yılın altında kaldı. Kasım ayında ise yıl sonu kampanyalarıyla Pazar yukarı doğru bir seyir göstermiş ve 2012 Kasım ayının %11 üzerinde gerçekleşmiştir. Aralık ayında yaşanan gelişmeler, €/TL kurunun 3,0 seviyelerini aşması sektörün orta ve uzun vadeli planlarında bir revizyon beklentisi yaratmıştı. 2013 yılının tüm bu iniş çıkışları ve gelişmeleri ile birlikte 840 bin adetle kapanmasını bekliyoruz. 2014 yılı ile ilgili yapılan araştırmalar beklentilerin olumlu olduğu yönde sonuçlar göstermekteydi.

Özellikle hane halkının gelir seviyesinde artış beklentisi, hükümetin yayınladığı orta vadeli planda beklenen büyüme oranları önümüzdeki dönemle ilgili olumlu yönde beklentilere neden olmuştu. Otomotiv sektörü özelinde değerlendirdiğimizde ise ekonomik gelişmeler ile yasal düzenlemelerdeki son gelişmeler 2014 ve sonrası için pazar öngörülerinin revize edilmesini zorunlu hale getirmiştir. Özellikle kurda yaşanan hızlı artış, taşıt kredileri ile ilgili yasal düzenlemeler, ÖTV oranlarındaki değişim 2014 ve sonrasında pazar talebini olumsuz yönde etkileyecektir.

Beklentimiz Türkiye'nin yaşanan bu gelişmeleri en kısa sürede atlatarak tekrar ekonomik canlılığına erişmesidir. Mevcut şartlar altında pazar fiyatlarında önemli artışların kaydedilmesi artık kaçınılmaz olmuştur. Kurdaki artışın ve ÖTV oranlarındaki değişimin araç fiyatları üzerindeki artış etkisini Ocak ayı ile birlikte 2013 model yılı araçlar dahil göreceğimizi düşünüyoruz. Sektörün fiyat artışı ile ilgili bir tahmin yapmak zor olmakla birlikte kur ve ÖTV artışları değerlendirildiğinde yaklaşık %14'lere varan bir artış olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu oran markaların satış planlarına göre farklılık gösterebilecektir. Sektörün tüm paydaşları ile sağlıklı bir şekilde büyümesi için minimum 700 bin adetlik bir pazara ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Fakat son gelişmelerle birlikte 2014 pazar beklentimizin 600 bin civarında olduğunu söyleyebiliriz.

Nissan olarak Türkiye'nin ve Türk Otomotiv sektörünün potansiyeline inancımızı koruyoruz. Temennimiz Türkiye'nin ve Türk Otomotiv Sektörünün tüm bu olumsuzlukları en kısa sürede geride bırakarak, tüm paydaşları ile ekonomimize en yüksek katma değeri yaratmasıdır."

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.