otohaber_logo
Haberler
Türkiye'de 60 Yıldır Yağ Üretiyor
Türkiye’de üretim yapan, dünyanın en önemli madeni yağ markalarından Castrol, ülkemizdeki 60’ıncı yılını kutluyor. Biz de markanın Gemlik’teki üretim tesislerini gezdik.
Türkiye'de 60 Yıldır Yağ Üretiyor
Bazı markalar Türkiye'de yatırım yaptığını, katma değer sağladığını duyurmak için en ufak fırsatı kaçırmazlar. Castrol nedendir bilinmez ama Türkiye'de varlığını şu ana kadar hiç yüksek sesle duyurmamıştı taa ki geçen haftaki toplantıya kadar. Castrol Türkiye'de varlığını tekrar hatırlatırken, Castrol Türkiye ve Hazar Bölgesi Direktörü Kerim Kermen ve BP Castrol Gemlik Fabrika Müdürü Yakup Yavuz'un ev sahipliğinde 72 kişinin çalıştığı fabrikayı gezdik. 1953 yılında başlayan hikayede, markanın 2000 yılında BP çatısı altına girmesinin de etkileri var yani bu fabrikada BP'nin de madeni yağ ürünleri üretiliyor. Yılda 80 milyon litre madeni yağın üretildiği tesiste, 350 milyon litrelik Türkiye toplam pazarının da temel taşlarından. Fabrika müdürü Yakup Yavuz'dan fabrikanın, 5 kişiyle bile üretim yapabilecek kadar robotize olduğunu öğreniyoruz. Tabii genelde otomobil fabrikaları görmeye alıştığım için, yağ üretim tesisleri, paketleme üniteleri, otomobilin uzay teknolojisinin ardından, oltayla balık tutan balıkçının sakinliğinde geldi. Gemlik Fabrikası, Castrol'ün Türkiye'de sattığı ürünlerin yüzde 85'inin üretim noktası. Kalan yüzde 15'lik payı oluşturan ürünler de üretilmesi ithalatından maliyetli olanlar. Mesela denizcilik sektöründe, motoryatlarda kullanılan yağlar ithal. İngiltere'deki üretim ve araştırma tesislerine paralel olarak çalışan bir de laboratuvar, bölgesel ürünlerin gelişimine katkı sağlıyor. Lokasyon olarak Gemlik'in seçilmesi, hammaddelerin ağırlıklı olarak deniz yoluyla fabrikanın limanından tedarik edilmesini kolaylaştırmış. Ayrıca bu liman sayesinde ihracat da deniz yoluyla kolaylıkla sağlanıyor. Özellikle Hazar ülkeleri, Azerbaycan, Tacikistan önemli müşterilerden. Türkiye'de 350 milyon litrelik toplam pazarda rekabet halinde bulunan, irili ufaklı yaklaşık 350 markanın olduğu ifade eden Castrol Türkiye ve Hazar Bölgesi Direktörü Kerim Kermen, yüksek teknolojili ürünler pazarında liderliklerini sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Castrol Türkiye idaresindeki Hazar bölgesi ülkeleri içerisindeki Azerbaycan, Tacikistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Türkmenistan ile Kuzey Kıbrıs'ın yanı sıra bu yıl Rusya ve Yunanistan'a da ihracat yapmaya başladıklarını ifade eden Kermen, enerji ağında Türkiye'nin öneminin artmaya devam edeceğine dikkat çekti. Türkiye'de özellikle Magnatec'in fazlasıyla tercih edildiğini dile getirdi. Üretim tarafındaysa fabrika müdürü Yakup Yavuz, üretim kapasitesinin yeterli olduğunu hatta yüzde 20'ye yakın bir üretim daha yapabileceklerini ifade ederken, üretim kalitesi bakımından en iyi fabrika olmayı hedeflediklerini söyledi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.