otohaber_logo
Haberler
Arkadan Çarptım Suçlu Muyum?
İsmet Karaman Sorularınızı Yanıtlıyor Bir dalgınlık sonucu önümdeki araca çaptım. Kaza, önümdeki aracın durulmaması gereken yerde durmasından ötürü oluştu. Münakaşa çıktı, anlaşamadık ve polis çağırdık. Polisin tuttuğu tutanağı almaya gittiğimde, kusur
Arkadan Çarptım Suçlu Muyum?

Sayın Okan Koç;

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 84'üncü Maddesi'nde, sürücülerin asli kusurlu olduğu halleri sıralarken, D şıkkında "arkadan çarpma" halinde bu fiili işleyen sürücüyü asli kusurlu yapmıştır. Hayret edilecek bir şey yok. Önünüzdeki araçla her zaman yeterli takip mesafesini korumanız gerekirdi.

Kazaya karışan diğer sürücüyle anlaşamadığınız için görevli trafik polisini çağırmakla doğru bir davranışta bulunmuşsunuz. Ayrıca trafik sigortası kapsamında hasar onarımı için karşı taraf da yapılması gerekeni yapmış.

Kusurun tamamı sizde olduğuna göre, mağdur olan aracın hasarını normal şartlarda sizin sigorta şirketiniz üstlenmiş. Ama 2012 yılı teminatları kadar...

Zorunlu Trafik Sigortası, 2012 yılı için araç başına azami 22.500 TL teminat limiti vermiştir. Sigorta, poliçe şartları gereği, bu değere kadar olan hasar ödemelerini üstlenmiş. Tabii bunun üstünde olan hasar ödemelerini, kusur sizde olduğu için sizin üstlenmeniz gerekecektir.

Ancak e-postanızda belirtmemişsiniz. Aracınızın kasko sigortası var mı? Şayet varsa, sigortanızda olan Mali Mesuliyet Teminatı kapsamında, karşı aracın geriye kalan hasar ödemesini karşılayabilirsiniz. Aracınızda kasko sigortası yoksa yapabileceğiniz iki davranış vardır.

Birincisi, geriye kalan ve devamında çıkacak hasarları üstlenmenizdir. Çünkü doğal olan budur. Sizin sebep olduğunuz bir kazada zarar gören bir araç var ve bu aracın malikinin mağduriyetini gidermelisiniz.

Diğeri ise, şayet kazada kusursuz olduğunuza inanıyorsanız dava açarak mahkemeden bilirkişi marifeti ile söz konusu kazada kusur oranlarının tespitini isteyebilirsiniz.

Davanın nasıl ve ne şeklide sonuçlanacağı hakkında elbette bir fikrim olamaz ama bahsettiğiniz gibi bir kaza gerçekleşmişse, yukarıda ifade ettiğim gibi mahkeme de sizi kusurlu bulacaktır. Bu durumda ödeyeceğiniz hasar ücretine bir de dava giderleri eklenecektir.

Şayet tespit davası açmazsanız dahi ödeme yapmadığınız için karşı tarafın yapacağı davranış şu olacaktır: Sözle bildirmiş ama bunu tarafına göndereceği bir ihtarname ile resmileştirecek, sizden herhangi bir yanıtın gelmemesi durumunda da dava açacaktır.

Yukarıda belirttiğim gibi, davanın nasıl sonuçlanacağı hakkında elbette bir fikrim olmaz ama bahsettiğiniz kazada sizin kusurlu olduğunuz anlaşılmaktadır. Yine aynı durumda ödeyeceğiniz hasar ücretine bir de dava giderleri eklenecektir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.