otohaber_logo
Haberler
Aracınızı çekmesinler!
Otomobilinizin periyodik muayene zamanı gelince işi erteleyip “bir ara yaptırırım” demeyin. Denetimlerin sıklaşmasıyla muayeneyi geciktirdiğinizde ceza ve aracınızın trafikten men edilmesi gibi pek çok yaptırımla karşılaşabilirsiniz.
Aracınızı çekmesinler!



Faturalar, ödemeler, sınava hazırlık gibi konularda biraz programsız biraz da ihmalkar bir toplumuz. İhmalkarlık yaptığımız konulardan biri de aracımızın periyodik muayenesi. Nasılsa bir şey olmaz diyerek çoklukla boşladığımız, önemsemediğimiz muayene, aracımızın trafikte yeterliliği hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olurken, trafiği ve çevreyi tehdit etmememiz için önleyici bir sistem. Son tahlilde elbette aracın yol almasıyla doğrudan ilgili bir durum değil muayene ancak muayenesiz trafiğe çıkmanın cezai yaptırımı söz konusu. Muayenesiz trafi ğe çıktığınız takdirde denetimlerle karşılaştığınızda ilk olarak idari kolluk ya da polis 62 TL idari para cezası verirken, eksiklerin tamamlanması için de 7 günlük süre veriliyor. Bu süre içinde muayene yapılmadığında ve tekrar denetimle karşılaşıldığında ise araç için 62 TL idari para cezasının yanı sıra trafikten men cezası da veriliyor. Trafikten men cezasının sonucunda sürücü araçtan indiriliyor ve araç Trafik Şubesi yetkililerince çekilerek ilgili otoparka teslim ediliyor. Araç çekildikten sonra geri alabilmek için aracın ruhsat sahibi aracın çekildiği Emniyet Müdürlüğü'ne giderek trafikten men cezasının geçici olarak kaldırılmasını talep ederek ve muayene için de 7 günlük müddet talep etmek zorunda kalır. Ruhsat sahibi bu işlemlerle uğraşmanın yanında ilgili otopark ve çekici cezasının yanı sıra iki trafi k cezasını da ödemek zorunda kalarak muayeneyi yaptırır. Eğer gerekli sürede yine muayeneyi yaptırmamak konusunda inatçılık yapılır ve tekrar denetime takılınırsa benzer süreç ve çekici cezaları yeniden ödenmek zorunda kalınıyor. Muayenenin otomobiller için iki yılda bir yapılmak zorunluluğu ve 130 TL'lik ücretinin olduğu düşünüldüğünde gecikilen her ay için ödenecek yüzde 10'luk faiz ve ceza ücretleri ve buna ilaveten çekici için ödenecek yaklaşık 120 TL'ye bir de çekilecek çilenin manevi sıkıntısı eklendiğinde ufak bir ihmalkarlığın bedeli çok daha ağır olabilir. Halen yollarda 5 milyon civarında araç muayenesiz olarak dolaşıyor ve 5 milyon araç sahibi yukarıda bahsettiğimiz süreçle her an karşılaşabilir. Çünkü son dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü, yollardaki denetimi arttırma kararı alarak sürücülerin yollarda daha az hata yapması için özel bir çalışma içine girdi.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.