Formula 1’de 2026 sezonunun Meksika Grand Prix’si, Max Verstappen’in galibiyeti ve Kimi Antonelli’nin ilk dünya şampiyonluğuyla tamamlandı. Red Bull pilotu Verstappen’in ardından Ferrari pilotu Lewis Hamilton ikinci, Mercedes pilotu Antonelli ise üçüncü sırada finiş gördü.
Mexico City’deki 4,304 kilometrelik Autodromo Hermanos Rodriguez pistinde düzenlenen 71 turluk yarışın başlangıcı, yerel saatle 1 Kasım Pazar 14.00’e, Türkiye saatiyle 23.00’e denk geldi. Kesintilerle birlikte 2 saat 20 dakika 28,772 saniye süren mücadele, Türkiye’de 1 Kasım’ı 2 Kasım Pazartesi’ye bağlayan gece tamamlandı.
Kimi Antonelli, Vettel’in yaş rekorunu kırdı
Meksika’ya şampiyonluğu ilan etme fırsatıyla gelen Antonelli’nin, rakipleri Lewis Hamilton ve George Russell’ın sonuçlarından bağımsız olarak yarışı ilk dokuz içinde tamamlaması yeterliydi. Dördüncü sıradan başladığı yarışta podyuma çıkan İtalyan pilot, üçüncülükle aldığı 15 puan sayesinde şampiyonluğunu kesinleştirdi.
20 yaş 68 günlükken dünya şampiyonu olan Antonelli, Sebastian Vettel’in 2010 yılında 23 yaş 134 günlükken elde ettiği rekoru geride bıraktı. Antonelli aynı zamanda Alberto Ascari’nin 1953’teki şampiyonluğundan bu yana bu unvana ulaşan ilk İtalyan pilot oldu. Böylece İtalya’nın pilotlar şampiyonluğundaki 73 yıllık bekleyişi sona erdi.
Ferrari pilotlarının mücadelesi Verstappen’e fırsat yarattı
Yarışa pole pozisyonundan başlayan Hamilton, ilk turda takım arkadaşı Charles Leclerc’in baskısıyla karşılaştı. İki Ferrari pilotunun mücadelesinde pist dışına çıkarak avantaj sağlayan Leclerc’e beş saniye zaman cezası verildi. Beşinci sıradan start alan Verstappen ise bu mücadeleden yararlanarak Hamilton’ın önüne geçti.
Leclerc’in pit stop sırasında cezasını çekmesiyle Verstappen avantaj elde etti. Son bölümde Hamilton’ın baskısına rağmen yerini koruyan Hollandalı pilot, damalı bayrağı Ferrari sürücüsünün 0,799 saniye önünde gördü.
Verstappen böylece sezonun üçüncü, Meksika’daki altıncı galibiyetini aldı. Antonelli ise liderin 4,006 saniye gerisinde podyumu tamamladı.
Bottas’ın kazası yarışı durdurdu
Yarışın önemli kırılma noktalarından biri, Valtteri Bottas’ın ilk virajın frenleme bölgesinde geçirdiği kazaydı. Cadillac pilotunun otomobilindeki sol ön süspansiyon arızasının ardından bariyerlere çarpması üzerine önce güvenlik aracı piste çıktı. Bariyerlerin onarılması gerektiği için daha sonra kırmızı bayrakla yarış durduruldu.
Yeniden startta Hamilton, Leclerc’i geçerek ikinciliğe yükseldi. Antonelli de takip eden turda Leclerc’i geride bırakarak üçüncülüğü aldı.
Son bölümde Oscar Piastri ile Arvid Lindblad’ın teması, güvenlik aracını bir kez daha piste getirdi. Mücadele sekiz tur kala yeniden başladığında Verstappen liderliğini korudu; Hamilton ikinci, Antonelli üçüncü olarak yarışı tamamladı.
Yarış sonrası cezalar ilk 10’u değiştirdi
Oscar Piastri’ye verilen 10 saniyelik ceza, McLaren pilotunu yedincilikten 13’üncülüğe düşürdü. Sarı bayraklar altında yeterince yavaşlamadıkları için cezalandırılan Alpine pilotlarından Franco Colapinto 15’inci, Pierre Gasly ise 17’nci sıraya geriledi. Cezaların ardından Liam Lawson yedinciliğe yükselirken, Gabriel Bortoleto, Isack Hadjar ve Ryo Hirakawa da puan alan pilotlar arasına girdi.
2026 Meksika Grand Prix’si sonuçları
Yarış sonrası cezaların uygulandığı sıralamada ilk 10 şöyle oluştu:
Sıra | Pilot | Takım | Puan |
|---|---|---|---|
1 | Max Verstappen | Red Bull | 25 |
2 | Lewis Hamilton | Ferrari | 18 |
3 | Kimi Antonelli | Mercedes | 15 |
4 | Charles Leclerc | Ferrari | 12 |
5 | Lando Norris | McLaren | 10 |
6 | George Russell | Mercedes | 8 |
7 | Liam Lawson | Racing Bulls | 6 |
8 | Gabriel Bortoleto | Audi | 4 |
9 | Isack Hadjar | Red Bull | 2 |
10 | Ryo Hirakawa | Haas | 1 |
Meksika GP’si sonrası takımlar şampiyonası puan durumu
Meksika Grand Prix’sinin ardından takımlar şampiyonasında Mercedes, 630 puanla ilk sırada yer aldı. Ferrari 504 puanla ikinci sırada bulunurken, iki takım arasındaki fark 126 puan oldu.
Red Bull Racing 382 puanla üçüncü, McLaren ise 365 puanla dördüncü sırada yer aldı. Bu iki takım arasındaki fark 17 puan olarak şekillendi. Racing Bulls da 108 puanla ilk beşi tamamladı.
2 Kasım 2026 itibarıyla Formula 1 takımlar şampiyonası sıralaması:
Sıra | Takım | Puan |
|---|---|---|
1 | Mercedes | 630 |
2 | Ferrari | 504 |
3 | Red Bull Racing | 382 |
4 | McLaren | 365 |
5 | Racing Bulls | 108 |
6 | Alpine | 69 |
7 | Haas F1 Team | 31 |
8 | Audi | 27 |
9 | Williams | 12 |
10 | Aston Martin | 7 |
11 | Cadillac | 0 |
Formula 1’de sıradaki durak Brezilya
Formula 1 takvimi, 6–8 Kasım tarihlerindeki São Paulo Grand Prix’si ile devam edecek. Antonelli’nin şampiyonluğunu ilan ettiği sezonun kalan dört yarışını Brezilya, Las Vegas, Katar ve Abu Dabi oluşturuyor.
