otohaber_logo
Haberler
Danıştay "müzik vergisine" dur dedi
Geçtiğimiz yıl otomobillerin fiyatları üzerinden binde 8 oranında alınmaya başlanan ve adına “Deli Dumrul Vergisi” de denen bandrol vergisinde tüketicilerin mağduriyetine Danıştay kulak verdi.
Danıştay "müzik vergisine" dur dedi
Otohaber Dergisi'nin 2009 yılının son aylarında yaptığı "Otomobilde müziksiz dönem başlıyor" başlıklı haberin sonunda bandrol vergisindeki değişimin tüketiciler aleyhinde olduğundan ve bu verginin getirdiği ekstra maliyetin olumsuzluğundan bahsetmiştik. Neyse ki Danıştay var! Vergiye alışkın bir toplum olarak bizler de bu vergiye kızsak da hukuğun önüne geçmek imkansız. Araç radyoları üzerinden alınan yüzde 16 değerindeki bandrol vergisi mevzuatı geçtiğimiz yıl değiştirildi ve yeni vergilendirme, araç fiyatları üzerinden binde 8 oldu. Gelirinin yüzde 70 oranındaki kısmını elektrik payı ve bandrolden elde eden TRT'nin son 4 yıl bilançosunda artış vardı. Buna rağmen bandrol vergisinde indirime gidilmesi yerine böyle bir artışın olması herkeste şaşkınlığa neden oldu. Mevzuat değiştirilmeden önce, alınan vergi oranı radyo fi yatı üzerinden yüzde 16 iken 200-400 lira arasında olan radyolardan 30 ile 70 TL arasında vergi alınıyordu. Değiştirilen kanunla beraber bu oran ortalama 20.000 TL'lik bir araç baz alındığında 160 liraya yükseldi. Ek masraftan dolayı otomobil almaktan vazgeçen, otomobilinde seyahat halindeyken veya trafi kte sıkışmışken, ruhun gıdası müziği bir MP3 çalardan dinlemek zorunda kalacak insanlar bu durumu kabullenemezken, otomotiv distribütörleri bu durum hiç mi hiç benimsemedi. Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİ- SAD) ve Tüketiciler Birliği de bu durumdan fazlasıyla rahatsız olmuştu. Değişiklik, maliyetlerde ciddi artışlara sebep oldu. Ayrıca neredeyse perakendecilerin aldıkları kar kadar vergi alınmasına neden olan mevzuat büyük şokla karşılanmıştı. Daha çok küçük sınıf ve orta sınıf otomobilleri etkileyecek olan, otomobil sektörüne büyük darbeler vurabilecek olan bu yürütme değişikliği 28.06.2010 tarihinde tüketicilerin mağduriyetine karşı sessiz kalamayan Danıştay tarafından durduruldu.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.