otohaber_logo
Haberler
Nuri Öztürk Mavi Düş Yolu Akdeniz Projesi
Gördüğü rüyanın ardından Akdeniz’in çevresini 75 günde motosiklet üstünde dolaşmaya hazırlanan Nuri Öztürk, ekibiyle beraber, 3 kıtayı saran kültürü yansıtmak için bir de belgesel hazırlıyor.
Nuri Öztürk Mavi Düş Yolu Akdeniz Projesi



Blue Way Dream (Mavi Düş Yolu) projesinin çıkış noktası nedir?


2005 yılında gördüğüm bir rüya beni Akdeniz'de bu projeyi gerçekleştirmeye yönlendirdi. Sonrasında yönetmen arkadaşım Tankut Kılınç ile bu düşüncemi paylaştığımda Akdeniz'e dair bir değer üretmek üzerine bir fi kir birliğine vardık. Proje çalışmalarına başladık. Yani her şey bir düş ile başladı demek doğru olur...

Neden Akdeniz'in çevresini dolaşmak istediniz?


Yaşam, kültür, coğrafya vb. unsurlar Akdeniz havzasında inanılmaz bir çeşitlilik gösteriyor. Bir Akdeniz çocuğu olarak bu coğrafyanın sahip olduğu değerleri anlatmak gerektiğine inandık. Aynı zamanda Akdeniz'in kaybolan değerlerine sahip çıkmak gerekiyor. Mavi Düş Yolu Akdeniz projesini gerçekleştirerek Akdeniz'in dününü, bugününü ve yarınını sorgulamak istiyoruz. Bizi Akdeniz havzasında böyle bir belgesel hazırlamaya yönlendiren asıl olgu bu.

Böyle bir projeyi daha önce gerçekleştiren bir ekip oldu mu?

Ülkemizde ve dünyada bu tarz motosiklet ve arazi araçları kullanılarak yapılan belgesel çalışmaları son yıllarda artış gösterdi. Mavi Düş Yolu Akdeniz projesi örneğine çok rastlanır bir proje değil. Birileri mutlaka gezi amaçlı bu rotayı izleyerek bir tur yapmıştır ancak belgesel formatında bu geziyi gerçekleştiren bir çalışma yok.

Gezi kaç gün sürecek?

Gezi, Asya kıtası 13 gün, Afrika kıtası 22 gün, Avrupa kıtası 40 gün olmak üzere toplamda 75 gün sürecek. Planlanan süre 75 gün ancak yolda nelerle karşılaşacağımızı bilemiyoruz. Doğa ile ciddi bir mücadele içerisine girilerek tam bir macera yaşanacak. O nedenle bu süre daha da uzayabilir.

Gezide kaç kişi çalışacak?

Her biri kendi alanında uzmanlığa sahip yönetmen, yapımcı, görüntü yönetmeni, fotoğraf editörü ve koordinatörden oluşan yapım ekibi toplam 5 kişiden oluşuyor. Yapım ekibi dışında tur süresince bizi İstanbul'da bulunan merkezimizden asiste edecek 3 kişilik bir ekip daha bulunuyor.

Sırasıyla hangi ülkelerden geçilecek?


Tur İstanbul'da başlayacak. Ege ve Akdeniz sahillerini takiben Suriye'ye, Ürdün, İsrail, Mısır, Libya, Tunus, Cezayir, Fas ve Cebelitarık Boğazı üzerinden Güney Avrupa sahillerine, İspanya, Fransa, İtalya, Slovenya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Karadağ, Arnavutluk, Yunanistan ve tekrar İstanbul'a ulaşacağız.

Kimlerden destek alıyorsunuz?

Sponsor olarak destek aldığımız özel kuruluşların yanı sıra sivil toplum örgütlerinden Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü
ve Sualtı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu projemizi destekliyor.
Daha önce bu kadar uzun bir yol yaptınız mı? Öncesinde kısa bir deneme oldu mu?

Ben ve arkadaşlarım uzun zamandır bu tip uzun soluklu geziler yapıyoruz. Mavi Düş Yolu Akdeniz proje çalışmalarına başladıktan bir süre sonra bir Türkiye turu gerçekleştirdik. Amacımız Türkiye şartlarında nelerle karşılaşacağımızı görmekti. Güzel tecrübeler ve izlenimler edindik. Geçtiğimiz günlerde ise Likya Yolu'nu takiben Anadolu Akdenizi'nde pilot çekimlerimizi gerçekleştirdik. Gezi sonrasında meraklıları için bu projeye dair bir çalışmanız olacak mı? Gezi sonrası 12 bölümden oluşan bir televizyon belgeseli hazırlanacak. Bir de gezi notları ve fotoğrafl ardan oluşan bir kitap basılacak. Mavi Düş Yolu Akdeniz projemizi merak eden ve bilgi almak isteyenler www.mavidusyolu.com adresinden sitemize ulaşabilirler.

Tur süresince kısa videolar ve yorumlarımız ile takipçilerimize bilgi vermeye çalışacağız. Bu yolculuk içinde neler barındıracak?

Öncelikle Mavi Düş Yolu Akdeniz projesi, motosiklet ve arazi araçları kullanılarak Akdeniz coğrafyasında yaşanacak bir macerayı kayıt altına almak üzere yola çıkan ekibin yaşadıklarını anlatan bir belgesel projesidir. Bu yolculukta gerçek bir macera göreceğiz. Bölgedeki kültür ve tabiat varlıkları hakkında bilgi edineceğiz. Akdeniz insanının yaşamını kültürel çeşitliliğini ve 3 farklı kıtayı birleştiren ortak payda Akdeniz'de yaşanan birbirinden farklı hayatları izleyeceğiz. Türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Akdeniz Foku'nun yaşam mücadelesine destek olacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının bölge üzerinde nasıl etkileri olabileceği üzerine görüşlerimizi bildirirken yine bölge insanının konuya duyarlılığını arttırmaya çalışacağız. Kısaca, dünyanın birçok bölgesinde olduğu gibi Akdeniz'de de yaşam, kültür, coğrafya, habitat ve fauna, hızla olumsuz yönde değişiyor. Yaşama dair farkındalığımızı arttırarak Akdeniz'imize sahip çıkmamız gerekliliğini sorgulayacağız.

Yazı: Birkan Demir Çalışkan

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.