otohaber_logo
Haberler
Sakaryalı Yeni Toyota C-HR’ın Üretimi Başladı
Toyota’nın Sakarya’da bulunan fabrikasında imal edilen ve pek çok ilke sahip olan yeni Toyota C-HR modelinin üretimi başladı.
Sakaryalı Yeni Toyota C-HR’ın Üretimi Başladı

Toyota’nın Kasım 2016’da üretimine başladığı birinci nesil C-HR modeli, dünya genelinde 1,5 milyona yaklaşan üretim rakamlarıyla kompakt sınıf crossover pazarının en başarılı araçları arasına girdi. Birinci nesil gibi ikinci nesil yani yeni Toyota C-HR modeli de Sakarya’da üretiliyor. Yeni nesil Toyota C-HR, Toyota’nın Avrupa’daki üretim tesislerinde ilk şarj edilebilir otomobil ve batarya üreten fabrikası unvanına sahip oldu.  


308 Milyon Euro Yatırım Yapıldı

Tüm proje hazırlık süreci TMMT mühendisleri ve çalışanları tarafından yürütülen C-HR modeli Toyota Yeni Global Platformu (TNGA-2) üzerinden tasarlandı. Hibrit ve şarj edilebilir hibrit (PHEV) versiyonları olacak olan bu araç için 308 milyon Euro ilave yatırım yapıldı. Yeni nesil Toyota C-HR ve PHEV batarya üretimi ile Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin ülkemizdeki toplam yatırımı 2,5 Milyar Euro’ya ulaştı. Yeni Toyota C-HR, ihracat pazarlarına Avustralya ve Yeni Zelanda’yı da dahil ederek Okyanusya Bölgesine ihracata başlamış oldu.


Elektrifikasyon Dönüşüm Merkezi Sakarya

Yeni nesil Toyota C-HR’ın üretimiyle birlikte, Toyota Avrupa tesislerinde ilk ve tek şarj edilebilir otomobil üretimini gerçekleştirerek bu alandaki bir ilke imza attı. Ayrıca, Sakarya’daki tesis bünyesinde kurulan yıllık 75.000 adet kapasiteli yeni batarya üretim hattı ile şirket, Toyota’nın Avrupa operasyonlarında elektrifikasyon dönüşümünün merkezi haline geliyor. Çevre Dostu Fabrika ve Otomobil Dünyaya ve insana saygı anlayışı ile sürdürülebilir çevreci üretimi benimseyen Toyota, C-HR için yeni boya tesisini de devreye alarak Avrupa’daki fabrikalarında 2030 karbon nötr, 2040 karbon sıfır hedeflerine doğru ilerlemeyi sürdürüyor. Yeni C-HR, küresel pazar için 1,8 Hibrit, 2,0 Hibrit, 2,0 Hibrit 4x4 ve 2,0 PHEV versiyonlarıyla üretilecek. Geri dönüşümlü malzemelerin öne çıktığı yeni C-HR çevreciliğiyle de daha iddialı oldu. 


Yeni Tasarım Dili ve Mobilite

Sakarya’daki fabrikasında üretim faaliyetlerini gerçekleştiren Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Toyota'nın ‘’Herkes için Mobilite, Herkes için Mutluluk’’ misyonuna tam uyumlu şekilde otomobiller üretiyor. Yeni Nesil C-HR, tamamen müşterilerin istekleri ve beklentileri doğrultusunda Avrupa’da tasarlandı. C-SUV segmentindeki yeni dizayn anlayışını yansıtan tasarımının yanı sıra, kullanıcı dostu dijital uygulamalara sahip iç tasarımıyla da dikkat çekiyor. Dünyada ilk defa Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye tarafından üretilecek olan bu model, geniş bir müşteri kitlesine hitap ediyor. 


Üretime Başlama Töreni 

Yeni Nesil Toyota C-HR’ın hattan çıkış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Japonya Büyükelçisi Takahiko Katsumata, Sakarya Valisi Yaşar Karadeniz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Toyota Avrupa (TME) Başkanı Yoshihiro Nakata, İcradan Sorumlu Genel Müdür Matthew Harrison, Üst Düzey Başkan Yardımcısı Marvin Cooke, Kıdemli Başkan Yardımcısı Kazunori Takagi, Baş Mühendis Toshio Kanei, tedarikçi firmaların üst yöneticileri, Otomotiv Endüstrisi STK yöneticileri, ulusal ve yerel basın ile TMMT çalışanlarının katılımıyla 4 Kasım 2023’te Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ. (TMMT) CEO’su Erdoğan Şahin’in ev sahipliğinde Sakarya’daki fabrikanın tesislerinde gerçekleşti. Ayrıca, Toyota Japonya Tsutsumi Fabrikası (TMC) Genel Müdürü Mitsuhiro Morita, video mesaj yoluyla katılım gösterdi. 


Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Erdoğan Şahin

‘’Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye olarak, Cumhuriyetimizin 100. yılını yeni Toyota C-HR ile taçlandırmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Bu, sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Toyota’nın Avrupa operasyonlarında elektrifikasyon dönüşüm merkezi haline gelmesine olanak sağlıyor. Bu başarı, Türkiye’nin otomotiv alanındaki liderliğini ve stratejik rolümüzü bir kez daha vurguluyor. Yenilikçi ve sürdürülebilir üretim yöntemlerimizle, lider fabrika rolümüzü daha da pekiştirerek hem yerel hem de küresel ölçekte sürdürülebilirlik hedeflerimize katkı sağlıyoruz,’’ 


Yoshihiro Nakata Toyota Motor Avrupa Başkanı

“Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye’nin ileri mühendislik kabiliyeti, yüksek üretim kalitesi ve iş birliği ile hayata geçirilen yeni Toyota C-HR’ın üretime başlamasının büyük heyecanı içindeyiz. Şarj Edilebilir Hibrit versiyonları ve TMMT’de üretilen bataryaları ile birlikte yeni nesil Toyota C-HR, Toyota’nın 2035 yılında Avrupa’da Sıfır Karbondioksit hedefine katkı sağlayacak.”

1 / 4

Toyota C-HR banttan iniş töreni

Toyota C-HR banttan iniş töreni

2 / 4

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Erdoğan Şahin ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Mehmet Fatih Kacır

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye Genel Müdür ve CEO'su Erdoğan Şahin ile Sanayi ve Teknoloji Bakan Mehmet Fatih Kacır

3 / 4

Yoshihiro Nakata Toyota Motor Avrupa Başkanı

Yoshihiro Nakata Toyota Motor Avrupa Başkanı

4 / 4

Yeni Toyota C-HR

Yeni Toyota C-HR

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.