otohaber_logo
Haberler
Uzun yola çıkacaklara önerilerimiz var
Okulların tatile girmesinin ardından yapılacak 9 günlük Kurban Bayramı tatili boyunca uzun yola çıkacak sürücüler ve yolculara güvenli bir seyahat yapabilmeleri için bazı tavsiyelerimiz var.
Uzun yola çıkacaklara önerilerimiz var

Türkiye’de en çok trafik kazaları uzun bayram tatillerinde yaşanıyor. Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı tatilinin de güvenli ve huzurlu geçmesi için yola çıkacak sürücülere önemli hatırlatmalarımız var. Uzun yolculuklarda yaşanan kazaların yüzde 20’si uyku hali ve anlık dalgınlıktan kaynaklanıyor. Saatlerce direksiyon başında olacak sürücü, bireysel konforuna önem vermeli. Sürücünün konforunu etkilemeyen ve dikkatini dağıtmayan rahat kıyafetlerle ayakkabılar tercih edilmeli. Araç bakımı yapılmalı ve başta lastikler olmak üzere otomobilde birkaç önemli nokta kontrol edilmelidir. Ayrıca yola çıkmadan önce rota üzerinde güneşin yönü belirlenip ona uygun bir zamanın tercih edilmesinde yarar var.

1 / 6

Yola çıkmadan önce aracınızın bakımını mutlaka yaptırın.

Yola çıkmadan önce aracınızın bakımını mutlaka yaptırın.

Aracın periyodik bakımları düzenli olarak yapılsa bile yine birkaç noktası kontrol edilmelidir.  

Özellikle motor yağı seviyesi ile durumunu kontrol ettirip gerekiyorsa yağ filtresiyle birlikte yenileyin. Yakıt, hava ve polen filtrelerini kontrol edip gerekiyorsa yenileriyle değiştirin. Benzinli otomobillerde bujiler kontrol edilmeli. Akü şarj durumu ve bağlantı kabloları incelenmeli. Fren, debriyaj, direksiyon sıvıları incelenmeli. En önemli noktalardan biri olan soğutma sisteminin sıvı seviyesi ile antifriz yoğunluğu incelenmeli. Özellikle antifriz yoğunluğunu da ölçtürmenizde yarar var. Ayrıca fren balataları da kontrol edilmelidir. 

2 / 6

Lastikler kontrol edilmeli

Lastikler kontrol edilmeli

Otomobili yola bağlayan en kritik parça olan lastiklerin genel durumu, diş derinliği, diş yapısı, yanak yüzeyleri kontrol edilmeli. Yola çıkmadan önce mutlaka lastik hava basınçları ayarlanmalıdır. Ayrıca aracınızda kış lastiği varsa mutlaka yaz lastiği ile değiştirmelisiniz. Yaz mevsiminde kış lastiği ile yola çıkarsanız aracın yakıt tüketimi artacak, fren mesafesi uzayacaktır. Özellikle yağışlı havalarda yola tutunamayan kış lastikleri sürüş güvenliğini riske sokacak. Bu nedenle aracınıza, üreticinin tavsiye ettiği ebatlarda takım olarak yaz lastiği taktırmalısınız. 

3 / 6

Bagaj yerleştirirken dikkat edilmeli

Bagaj yerleştirirken dikkat edilmeli

Bagaj yerleştirirken küçük eşyalar yerine daha büyük olan ve kolayca çıkartılabilecek bavullar kullanılmalı. Ayrıca bagajdaki tüm eşyaların da sabitlenmesi yani oynamaması gerekiyor. Lastiğin patlama riskine karşı da yedek lastik, kriko ve bijon anahtarına kolay ulaşılmalı. Yangın söndürücü ve ilk yardım çantası da ilk bakışta görünecek şekilde yer almalıdır. 

4 / 6

Düzenli molalar verilmeli

Düzenli molalar verilmeli

Sürüş anında 2 saatte bir 15 dakikalık molalar verilmeli. Çünkü yorgunluk hissi sonucu uyku hali ortaya çıkar ve bu da trafik kazalarının en büyük nedenlerindendir. Bu sebeple yola çıkmadan önce tam uyumuş ve dinlenmiş olmak gerekiyor. Ayrıca ağır ve uyku getirecek yiyeceklerden kaçınılmalı, bol bol sıvı (su) tüketilmelidir. Yapılan araştırmalarda trafik kazalarının büyük kısmı, belirlenen hedefe yaklaşıldığında oluyor. Sürüş sırasında sürücü, kendinizi iyi hissetmiyorsa, varış noktasına az mesafe de kalsa durup mola vermelidir. 

5 / 6

Klima doğru kullanılmalı

Klima doğru kullanılmalı

Özellikle yazın yapılan yolculuklarda klima önemli bir rol oynuyor. Klima sisteminin verimli çalışması için klima bakımının mutlaka yapılması gerekiyor. Ayrıca klima kullanımında soğuk hava sürücü ve yolcuların yüz ile göğüs bölgesine temas etmemelidir. Havalandırma ızgaraları, havayı aracın köşelerine ya da kenar yüzeylerine doğru üfleyecek şekilde ayarlanmalıdır. Ayrıca 15 ile 20 dakikada bir mutlaka camlar açılmalı ve hava sirkülasyonu sağlanmalı.

6 / 6

Trafik kurallarına uyun

Trafik kurallarına uyun

Sürüş anında mutlaka ve mutlaka hız kurallarına, trafik işaretlerine, yönlendirme tabelalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca önceki araçla olan takip mesafesi de ayarlanmalıdır. Araçtaki tüm yolcuların (arka koltuklardakiler de dahil) emniyet kemerlerini takması gerekiyor. Sürüş esnasında da asla cep telefonunuzu kullanmayın. 

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.