otohaber_logo
Haberler
Yayalara çarpmayı önleyecek teknoloji
Bosch’un önderliğinde geliştirilen yaya koruma sistemlerine dahil olan EPP (Elektronik Yaya Koruma) sayesinde otomobilin yaya veya bisikletliye çarptığındaki riskler en aza indiriliyor.
Yayalara çarpmayı önleyecek teknoloji

Yapılan istatistiklere göre, özellikle yayalar ve bisikletliler için cadde trafi ğinde ölüm riski oldukça yüksek. 2005 yılında bu iki grubun trafik ölümlerindeki payı Avrupa Birliği'nde yüzde 25 oranında, Kore ve Japonya'da ise bu oran yüzde 45'lere ulaşıyor. Avrupa Birliği ülkelerinin kaynaklarına göre; 1.560 kişi, 2007'deki trafik kazalarında hayatını kaybetti. Bunların yüzde 43'ü yayalardı. Otomobilin hızı, fren mesafesiyle birlikte kazanın sonucunu etkiler. Bu nedenle yayaların ve bisikletlilerin kendilerini trafik kazalarına karşı koruyabilmesi amacıyla bir çok marka yaya güveliğiyle ilgili aralıksız çalışıyor. Bu çalışmalar arasında, özellikle motor kaputuna yerleştirilen havayastığının kaza anında şişmesi oldukça iyi sonuçlar verebilir. Araştırma aşamasında bulunan bu sistem yüksek maliyetinden dolayı biraz ertelenmiş durumda. Kamera destekli sensör veya radar etkisiyle çalışan sistemlerin kullanımı giderek artıyor. Avrupa Birliği ülkelerindeki trafi k kazalarını yarıya indirme amacıyla 2010'da hayata geçirilecek "eSafety" (eGüvenlik) programı kapsamında üreticiler çalışmalarına son sürat devam ediyorlar.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.