otohaber_logo
Haberler
Yeni Modeli Getiren Pazarı Götürüyor
Volkan Demirkuşak yazdı.
Yeni Modeli Getiren Pazarı Götürüyor

İçinde bulunduğumuz yıl hem sektör hem de tüketiciler açısından zor geçiyor. Otomobil markaları otomobil satamamaktan, müşteriler de fiyatlardan şikayetçi. Hal böyle olunca işler sarpa sarıyor. Fakat bazı markalar var ki yenilik rüzgarıyla yelkenlerini doldurmaya devam ediyor. 2014 yılına yeni modellerle giren pek çok marka satışlarında kayıplar yaşamış olsalar da bu yılın ortalamalarının üzerinde seyrediyor. Mesela bu yıla 1.6 litrelik 3 Serisi ve 5 Serisi modelleriyle başlayan BMW, elini yine 1.6 litrelik benzinli makyajlı X3 ile güçlendirirken, 2 Serisi ve X4 de markanın itici gücü olacak. BMW'nin karşısında kuşkusuz en önemli rakip olan Mercedes-Benz ise C Serisi ile ipleri sıkı tutarken, C Serisi'nin bu başarısının BMW tarafında yarattığı endişeyi kulaklarımla duydum. Neyse ki rekabet sürüyor modeller gelişiyor ve bütçeler yettikçe daha iyi otomobillere biniyoruz. Bu yılın bir diğer şanslı markası Nissan olurken, Juke, Qashqai gibi iki önemli crossover'ın yanına 7 kişilik X-Trail'i de koyarak bu sınıftaki öncülüğünü kaptırmaya niyeti olmadığını gösteriyor. Audi bu yılın sessiz markalarından bir diğeri olsa da Premium markalar arasındaki üçüncülüğünü koruyor. VW ise mutluluğu makyajlı Polo'da bulmaya çalışırken, markanın bu yılı da çok iyi rakamlarla kapatacağı ilk 5 aylık sonuçlardan görülüyor. Volvo da 1.6 dizel otomatik kombinasyonları ve makyajlı model ailesiyle yola devam ederken, Seat ve Skoda da ilk 5 aylık süreçte bir önceki yıla benzer rakamlarda kalan markalar. En büyük kan kayıpları bir önceki yılın ilk 5 ayında 38.452 adet araç satıp bu yıl 20.334 adette kalan Ford, 37.800 adetten 25.740'e düşen Fiat ve Renault gibi çok satan markalarda. Yani bu yılı yeni modellerle geçiren markalar yatıp kalkıp global üreticinin yenilik kararlarına dua etsin.

Trafik Kamerası ve Çapkınlık İlişkisi

Geçtiğimiz günlerde sektörün çok önemli yöneticilerinden birinin söylediklerine kulak kesildim. Tatilini geçirdiği bir ilçemizde, trafikteki kuralları denetlemek için konulan EDS kameralarına yakalanan çapkın kocaların evine gönderilen fotoğraflı ceza tutanaklarındaki fotoğrafların yuva yıkması ve sonunda kameraların kaldırılması için müracaat edilmesinden bahsediliyordu. Bu nedenle yuvaların yıkılmaması için sürücü yanındaki kişinin, fotoğrafta gözükmemesi isteniyor. Benzer bir uygulamanın kasten İngiltere polisi tarafından yapıldığını da öğrendim. Londra'da hayat kadınlarıyla mücadele eden Londra polisi kamerayla çekilen görüntüleri eve gönderiyormuş. Daha önce de bir araç takip sisteminin yöneticisinden, kendisini aldattığını düşünen eşinin aracına takip sistemi yerleştirenini duymuştum. Yani teknoloji nelere kadir.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.