otohaber_logo
Haberler
Araç sahipleri dikkat! Verginizi fazladan ödemeyin
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeme dönemi olan ocak ayında indirimli MTV uygulaması ile fazladan vergi ödemekten kurtulabilirsiniz.
Araç sahipleri dikkat! Verginizi fazladan ödemeyin

Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Hakan Tokbaş, taşıt sahiplerinin, indirimli Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) uygulamasını takip etmesi gerektiğini söyledi. Tokbaş "Bir yıla ait MTV, aracın kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini geçiyorsa aslında bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV'yi, o yıl için fazla ödediniz demektir" dedi.

Tokbaş, "Dikkat! 1800 motor üstü 4 yaşındaki araç için 652 lira, 4000 motor üstü 4 yaşındaki araç için 5243 lira fazla vergi ödemiş olabilirsiniz" dedi. 1 Ocak 2005'te indirimli MTV uygulaması başlatıldığını hatırlatan Tokbaş şöyle konuştu:

ZAMAN AŞIMI SÜRESİ 5 YIL

"Otomobil, arazi taşıtı ve benzerleri için ödenecek vergi tutarı, aracın o yıla ait kasko değerinin yüzde 5'ini aşması halinde MTV, aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi kadar ödenir. Uygulama için 5 yıllık zamanaşımı var. 5 yıla ait bütün MTV'ler gözden geçirilmeli. 1801 ve daha büyük motor hacmine sahip 4-11 yaş arası binlerce araç sahibi fazladan MTV ödemiş olabilir."

İYİ BAK FAZLADAN ÖDEME

Tokbaş, "Aracın 2012-2016 arası kasko değerini tek tek belirleyin. Araç için 2012-2017 yıllarında ödenen MTV'yi hesaplayın. Daha sonra bütün yıllara ait MTV üe kasko sigortası değerini karşılaştırın (kasko değeri için tsb.org.tr'ye girin). Bir yıla ait MTV, aracın kasko sigortası değerinin yüzde 5'ini geçiyorsa aslında bir alt kademeden ödemeniz gereken MTV'yi, o yıl için fazla ödediniz demektir" dedi.

NE YAPMAK GEREKİYOR

2012 ile 2017 yılları arasında fazla ödediğiniz bir MTV tespit ederseniz, en yakın yetkili sigorta acentesine başvurarak aracınız için o yıllara isabet eden kasko değer bildirim formu düzenlenmesini talep edin. Son olarak, yetkili acente şirketinden aldığınız formla birlikte bağlı bulunduğunuz vergi dairesine düzeltme dilekçeniz ile birlikte başvuru yapın. Düzeltme dilekçesini de internette kolayca bulabilirsiniz.

İŞTE ÖRNEK HESAPLAMA

2004 model Jeep Grand Cherokee LTD 4.7 tipinde araç için;

- Bu aracın kasko değeri 47.513 TL

- MTV'si ise yıllık (yüzde 5 hesabına göre) 2.375,65 TL'den fazla olamaz.

- Ancak açıklanan MTV oranlarına göre bu araç için belirtilen yıllık MTV 4.708 TL olarak gözüküyor.

- Bu rakam kasko değerinin yüzde 5'ini aştığı için bir alt dilimden yani 1.827 TL olarak ödenmesi gerekiyor.

- Bu şekilde araç sahibi 548,65 TL'lik fazla ödemeden kurtulmuş oluyor.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.