otohaber_logo
Haberler
Operasyonel Filo Kiralama
Tasarruf, maliyet ve zaman kavramlarının ön plana çıktığı günümüzde, şirketlerin çoğu otomobil ihtiyacını kurumsal filo kiralama şirketlerinden karşılıyorlar. Bu sayede markalar hem tasarruf yapıyorlar hem de sorunlarla da uğraşmıyorlar.
Operasyonel Filo Kiralama
Otomobiller önce yaygınlaştı ardından da ticari hayata katıldı.Ticari hayatın kanunu olarak da tasarruf anlayışıyla birlike ortaya filo kiralama çıktı. Önce Avrupa'da ardından da ülkemizde bir çok marka, filo kiralama şirketleriyle işbirliğine yöneldi. Bu işbirliğinde filo kiralamak isteyen şirketler, ihtiyaçlarına göre araç miktarını sınıfını ve özelliklerini belirleyip operasyonel filo kiralama şirketleriyle görüşerek yapılacak sözleşmeye paralel olarak araç kiralayabiliyorlar.

Müşterilerin sözleşmelerinin bitmesi ve yenilenmemesi halinde ise operasyonel filo kiralama şirketleri çoğu zaman bu araçları ikinci el olarak satışa çıkartıyor. Konusunda uzman operasyonel filo kiralama şirketleri sayesinde araç satın alırken kullanılacak finansal kaynağın da başka alanlara kaydırılması sağlanıyor. Bu sayede sermaye veya kredi kullanmadan araç sahibi olunuyor. Bu araçlar veya araçları almak için kullanacakları krediler bilançolarında yer almayacağı için, mali tabloları düzene giriyor. Aylık kira faturalarının tamamı da gider olarak yazılabiliyor. Araçlarını yenilerlerken ikinci elde satmakla uğraşmayacakları için değer kaybı da müşteriyi etkilemiyor. Aylık olarak ödeyecekleri kira tutarlarını bildikleri için ileriye dönük bir ek ödeme sürpriziyle de karşılaşılmıyor. Operasyonel filo kiralamanın sağladığı vergi avantajlarından da faydalanılıyor.


Aracın yolda kalması veya kaza yapması durumunda, servis hizmeti ve başka bir araç temini sağlanıyor.

Filo kiralama yapan markalar araçların trafik veya kasko sigortasıyla uğraşmıyor ve herhangi ek bir ücret ödemiyorlar. Müşterilenin başına gelebilecek kaza veya benzeri durumlarda filo kiralama şirketlerinin servis ve yedek parça ağından gerekliyse de yeni araç imkanından faydalanılabiliyor. Bu sayede araçlarının sorunlarıyla ve kullanımıyla ilgili ek bir gider kalemi de ortadan kalkıyor.


Motorlu Taşıt Vergisi yine kiralama şirketi tarafından ödeniyor. Araçlarının trafik muayenesi işlemiyle uğraşılmıyor ve herhangi ek bir ücret de ödenmiyor. Bununla birlikte filo kiralama hizmeti alan şirketlerin, araçlarının OGS ile ilgili tüm işlemleri de kiralama şirketi tarafından takip edilir. Şirketler isterlerse kiralama şirketleri, trafik cezalarını takip edip müşterilerini bilgilendirme görevini de üstleniyorlar.

Müşterinin talebine paralel olarak araçlar, araç takip sistemleriyle izlenirken akaryakıtın dolumu ile ilgili otomatik sistemler de kiralama şirketleri tarafından raporlanıyor. Müşteriler, sözleşmelerinde kiralama kontratlarını km, kaç yıl kullanılacağı ve para birimine göre belirlerler.

Diğer Haberler

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.